Η Τέχνη του Backpacking ή Αλλιώς Think Big

Η Τέχνη του Backpacking ή Αλλιώς Think Big

Το να ταξιδεύεις κάνοντας backpacking (η αλλιώς να ταξιδεύεις με σακίδιο πλάτης, εκδρομικά) ή απλά να είσαι πεζοπόρος και να κάνεις ολιγοήμερες αποδράσεις στην ύπαιθρο (διανυκτερεύοντας ίσως και έξω), απαιτεί να έχεις συνήθως ένα μεγάλο πλήρες σακίδιο πλάτης, το λεγόμενο και ως εκδρομικό/πεζοπορικό σακίδιο ή σακίδιο ταξιδίου (backpack).

Η βασική διαφορά τους από τα καθημερινά σακίδια πλάτης (daypacks) είναι στο μέγεθός τους, στην χωρητικότητά τους και στην ενισχυμένη ζώνη μέσης/ισχίων που όλα προσφέρουν.

Χωράνε πολλά;; Ω, ναι, αλλά έξυπνα!

Σακίδιο Σαββατοκύριακου (1 – 3 νύχτες, 30 – 50liters): Οι αποτελεσματικοί backpackers οι οποίοι χρησιμοποιούν πιο νέο και λιγότερο ογκώδη εξοπλισμό, θέλουν να κρατούν όσο γίνεται πιο ελαφρύ τον εξοπλισμό τους για 1 – 3 ημέρες αποδράσεων. Έτσι τα σακίδια αυτής της χωρητικότητας τους εξυπηρετούν καλύτερα.

ΣΑΚΙΔΙΟ ΠΛΑΤΗΣ NEW CAMP EASY 44LT

Δες  >>

TIP: Προσοχή! Το να πακετάρετε ελαφριά ένα τέτοιο σακίδιο, απαιτεί αυτοπειθαρχία, συγκράτηση και προσεκτικό σχεδιασμό. Το κλειδί για να πακετάρετε ένα τέτοιο σακίδιο και να έχετε άνεση είναι να μοιράσετε έξυπνα το βάρος όσων βάλετε μέσα.

Λίγων ημερών (3 -5 νύχτες, 50 – 70liters): Αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή για αποδράσεις που διαρκούν συνήθως πάνω από 3 ημέρες σε καλές καιρικές συνθήκες. Αυτά τα μεγαλύτερα σακίδια είναι κατάλληλα για ταξίδια και δραστηριότητες που απαιτούν επιπλέον ρουχισμό και εξοπλισμό όπως η αναρρίχηση, η κατάβαση φαραγγιών, το ορειβατικό σκι ή η χειμερινή πεζοπορία. Μερικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για όλη τη νύχτα αν έχετε ήδη επενδύσει σε πολύ ελαφρύ και συμπαγή εξοπλισμό.

MILLET UBIC 60+10 ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΣΑΚΙΔΙΟ 70LT

Δες  >>

Μεγάλο ταξίδι ( + 5 νύχτες, 70 liters+): Για μεγαλύτερα ταξίδια/πεζοπορίες για 5 ημέρες και πάνω, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν συνήθως σακίδιο χωρητικότητας 70lt και ίσως και πιο πάνω.

Αυτά τα σακίδια τα επιλέγουν συχνότερα:

  1. Όσοι κάνουν χειμερινές πεζοπορίες πάνω από 2 ημέρες και κατασκηνώνουν στην εξοχή καθώς μπορούν να χωρέσουν σε αυτά έξτρα ζεστός ρουχισμός, ένα ζεστότερο sleeping bag + μία σκηνή 4 εποχών ( η οποία συχνά περιλαμβάνει έξτρα στύλους).
  2. Γονείς οι οποίοι κάνουν backpacking με τα παιδιά τους για πάνω από 5 ημέρες. Η μαμά κι ο μπαμπάς, καταλήγουν να κουβαλάνε αρκετό έξτρα εξοπλισμό των παιδιών τους ώστε να κάνουν την εμπειρία γι αυτά ακόμα πιο ευχάριστη (κι εκεί συνήθως την πατάνε γιατί κουβαλάνε μαζί τους «την Άρτα και τα Γιάννενα» αλλά τα παιδιά τους θέλουν να έχουν λίιιιιγα παραπάνω πραγματάκια μαζί τους, και μεις δεν μπορούμε εύκολα να τους χαλάσουμε το χατίρι για να τους μείνει μια αξέχαστη εμπειρία το όλο πράγμα).

Εφαρμόζοντας σωστά για να νοιώθουμε πιο άνετα

Δύο είναι οι τύποι των μεγάλων σακιδίων backpacks:

  • Τα σακίδια με εσωτερικό μεταλλικό πλαίσιο: Αυτά είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να διατηρούν τον πεζοπόρο σταθερό σε ασταθή εδάφη, έξω από μονοπάτι. Μπορεί να ενσωματώνουν μία ποικιλία από τεχνολογίες ενίσχυσης φορτίου οι οποίες λειτουργούν έτσι ώστε να μεταφέρουν το φορτίο στους γοφούς.
  • Τα σακίδια χωρίς πλαίσιο: Οι οπαδοί του πολύ ελαφριού σακιδίου, οι οποίοι προτιμούν να πεζοπορούν γρήγορα και ελαφριά, μπορεί να προτιμήσουν ένα σακίδιο χωρίς πλαίσιο ή με αποσπώμενο πλαίσιο ώστε να εξοικονομήσουν βάρος. Προσοχή όμως! Δεν πρέπει να συγχέουμε αυτά τα σακίδια με τα φθηνά και χαμηλής ποιότητας σακίδια που κυκλοφορούν (και συνήθως είναι σε υπερβολικά χαμηλή τιμή) με τα ελαφριά τεχνικά σακίδια. Στα χαμηλής ποιότητας και μη τεχνικά σακίδια (που μπορεί να μοιάζουν και ελαφριά) οι ιμάντες θα σου κοπούν όταν τα γεμίσεις με βάρος και αρχίσεις να τα χρησιμοποιείς. Δεν το θες κάτι τέτοιο. Θες ελαφρύ αλλά καλό σακίδιο.

Η πλειοψηφία του βάρους ενός ταξιδιωτικού/πεζοπορικού σακιδίου (80% και πάνω) πρέπει να υποστηρίζεται από τους γοφούς σας!

Οι ισχιακές ζώνες των σακιδίων αυτών συνήθως εξυπηρετούν ένα μεγάλο εύρος από μέγεθος ισχίων (από τα περίπου 50εκ. μέχρι περίπου και τα 100εκ.).

Άνθρωποι με στενή μέση πολλές φορές βρίσκουν δύσκολο το να σφίξουν πολύ μία συμβατική ισχιακή ζώνη σακιδίου και χρειάζονται μικρότερο μέγεθος σακιδίου.

Αρκετά από τα μεγάλα εκδρομικά σακίδια διατίθενται σε  διαφορετικά μεγέθη ώστε να καλύπτουν περισσότερα μήκη κορμών.

Κάποια μπορεί να φέρουν και ιμάντες ρύθμισης του μήκους της πλάτης κάτι το οποίο συνιστάται για παράδειγμα στους νεότερους ανθρώπους που το σώμα τους με τα χρόνια αναπτύσσεται.

ΣΑΚΙΔΙΟ ΠΛΑΤΗΣ VANGO CONTOUR 60:70 SHADOW BLACK

Δες  >>

Υπάρχουν ακόμα και μεγάλα σακίδια τα οποία είναι αποκλειστικά σχεδιασμένα για γυναίκες και στα οποία το μήκος της πλάτης είναι συνήθως πιο κοντό και οι ιμάντες των ισχίων και των ώμων αποτυπώνουν καλύτερα την γυναικεία φόρμα του σώματος.

TIP:  Επειδή τα σακίδια για γυναίκες έχουν μικρότερα μεγέθη στα πλαίσιά τους, αυτό τα καθιστά ιδανικά για νεαρούς σε ηλικία πεζοπόρους.

Επιπλέον μην υποτιμάτε τα Cargo σακίδια… Χωράνε τα πάντα, με το δικό τους τρόπο.

ΤΣΑΝΤΑ OZTRAIL CANVAS DUFFLE BAG MEDIUM 60X30X30CM 54LT

Δες  >>

Άνοιξε σουσάμι

Από πάνω: Τα περισσότερα εκδρομικά/πεζοπορικά σακίδια έχουν σχεδιασμό ώστε να τα γεμίζεις από πάνω. Τα πράγματα που δεν θα χρειαστείς μέχρι το τέλος της μέρας, τα βάζεις κάτω κάτω.

Μπροστινή πρόσβαση: Τα σακίδια με μπροστινή πρόσβαση προσφέρουν έναν κύριο αποθηκευτικό χώρο στον οποίο μπορείς εύκολα και γρήγορα να μεταφερθείς με ένα φερμουάρ σε σχήμα U. Όταν ανοίγει πλήρως το ένα πάνελ πέφτει μπροστά σαν καπάκι. Έτσι είναι εύκολο να το φορτώσεις και να ψαχουλέψεις πράγματα όταν χρειαστείς. Συνιστώνται για ταξίδια.

ΣΑΚΙΔΙΟ ACCESS 65+10 / ECLIPSE BLUE

Δες  >>

Από κάτω: Πολλά σακίδια έχουν πρόσβαση και από την κάτω πλευρά εκτός από την πάνω ή την μπροστινή. Αυτό είναι αρκετά χρηστικό όταν θέλεις να έχεις πρόσβαση σε ρούχα ή εξοπλισμό τον οποίο έχεις βάλει στο κάτω κάτω μέρος του σακιδίου και δεν θα χρειαστεί να τα βγάλεις όλα έξω.

Πλαϊνή πρόσβαση: Ένα πλαϊνό σημείο πρόσβασης στο εσωτερικό έρχεται συνήθως επιπρόσθετα με την πρόσβαση από πάνω ή/και από μπροστά. Όπως και με την πρόσβαση από κάτω, σε βοηθά να φτάνεις πιο γρήγορα σε εξοπλισμό και ρούχα στο εσωτερικό του σακιδίου.

2 σε 1, ο απόλυτος σύντροφος για τα ταξίδια

Υπάρχουν ταξιδιωτικά σακίδια πλάτης τα οποία φέρουν πάνω τους ένα αποσπώμενο μικρότερο σακίδιο το οποίο είναι ιδανικό για μικρότερες περιπέτειες από κει που θα φτάσετε, ή ακόμα και για μέσα στην πόλη.

Η Τέχνη του Backpacking ή Αλλιώς Think Big
ΣΑΚΙΔΙΟ ΠΛΑΤΗΣ VANGO FREEDOM II 80+20 GREY/BLUE

Δες  >>

Τα σακίδια αυτά μπορεί να καλύψουν τις απαιτήσεις σας για μεγάλες αποστάσεις και ταξίδια ενώ παράλληλα σας προσφέρουν την δυνατότητα χρήσης ενός μικρότερου daypack για τις μικρότερες βόλτες σας.

Καλές αποδράσεις!