Πήρες λοιπόν την απόφαση: φέτος το καλοκαίρι, οι διακοπές είναι σε camping. Είτε πας σε οργανωμένο camping, είτε δοκιμάσεις το ελεύθερο camping, ένα είναι σίγουρο: πρέπει κάτι να τρως. Και βέβαια πάντα υπάρχει η λύση της ταβέρνας, ή της καντίνας, αλλά αν θέλεις να κάνεις οικονομία, ή αν απλά προτιμάς να τρως το δικό σου φαγητό, μπορείς πάντα να μαγειρέψεις στο camping.

Τι τρώμε όμως στο camping; Αυτό εξαρτάται σε ένα βαθμό από το αν έχεις αμάξι και ψυγείο ή όχι, και αν είσαι κοντά σε μέρος όπου μπορείς να προμηθευτείς υλικά για αυτά που θέλεις να μαγειρέψεις. Γιατί καλή η χωριάτικη, ο ντάκος και τα φρούτα, αλλά κάπου θα σε κουράσουν. Παρακάτω σου προτείνουμε μερικές ιδέες για μαγείρεμα στο camping – οργανωμένο η ελεύθερο.

Camping με αμάξι – χώρος για τα πάντα

Αν πας camping με το αμάξι σου, είτε σε οργανωμένο είτε ελεύθερο, έχεις την πολυτέλεια να φέρεις μαζί σου αρκετά σκεύη και υλικά, ώστε να μη χρειαστεί να αγοράσεις πολλά πράγματα. Στην περίπτωση αυτή, το μαγείρεμα στο camping είναι απλή υπόθεση. Έτσι οι διακοπές σου θα βγουν πιο οικονομικές, και θα έχεις και σπιτικό φαγητό.

Το πρώτο πράγμα που προτείνουμε να φέρεις, είναι τα δικά σου σκεύη. Τα περισσότερα οργανωμένα camping διαθέτουν σκεύη μαγειρέματος, αλλά αν έχεις μαζί σου τα δικά σου θα είναι πιο εύκολο να μαγειρέψεις την ώρα που θέλεις, χωρίς να περιμένεις τη σειρά σου. Φέρε μαζί σου 2-3 κατσαρόλες, ένα τηγάνι, καθώς και πιάτα, μπωλ, μαχαίρια, πηρούνια και κουτάλια. Και μην ξεχάσεις το μιξεράκι για το φραπέ – κυκλοφορούν και με μπαταρία – και το ανοιχτήρι για τις μπύρες σου.

Ειδικά αν κάνεις ελεύθερο camping, μπορείς να σκεφτείς τη λύση μιας φορητής συσκευής υγραερίου. Πρόσεξε όμως πάρα πολύ το σημείο που θα βρίσκεσαι, ώστε να μην προκαλέσεις πυρκαγιά – και οπωσδήποτε απόφυγε τη χρήση της αν φυσάει. Επίσης, πρόσεξε ώστε όταν ψήνεις κρέατα να μην πάρει η τσίκνα τους διπλανούς σου – δεν το εκτιμούν όλοι. Χρήσιμο είναι επίσης ένα ψυγείο / ισοθερμική τσάντα ώστε να διατηρείς τα ευπαθή τρόφιμά σου δροσερά. Γιατί σε κανέναν δεν αρέσει το λιωμένο ροδάκινο ή η μουχλιασμένη ντομάτα.

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΡΒΟΥΝΟΥ OUTBACK CHARCOAL KETTLE 57CM

Δες  >>

Προτείνουμε επίσης να έχεις μαζί σου ένα μεγάλο πανί για να στρώσεις στο έδαφος, σε φάση πικ-νικ, ή ακόμη καλύτερα κάποια έπιπλα camping για να μπορείς να αράζεις μπροστά στη σκηνή σου με την παρέα σου.

Τέλος, ειδικά αν πρόκειται να κατασκηνώσεις για αρκετό καιρό, σου προτείνουμε να κοιτάξεις τα εξειδικευμένα έπιπλα αποθήκευσης camping. Θα σε βοηθήσουν στην ταξινόμηση των τροφίμων σου, και μπορείς πάντα να τα χρησιμοποιήσεις και στο σπίτι σου αν χρειάζεσαι περισσότερο χώρο στην κουζίνα ή στην αποθήκη.

Camping χωρίς αμάξι – και όμως γίνεται

Αν δεν έχεις αμάξι, ή απλά προτιμάς να πας camping χωρίς αμάξι, μπορεί να νιώσεις ότι περιορίζεσαι. Πώς θα μαγειρεύεις, αν πρέπει να περιορίσεις όλο σου το βιός σε ένα σακίδιο; Και όμως… δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεσαι. Υπάρχουν ειδικά σκεύη για camping, τα οποία είναι ελαφριά ώστε να μεταφέρονται εύκολα, ενώ μπορείς να φέρεις μαζί σου ένα γκαζάκι, για να μαγειρεύεις. Εμείς προτείνουμε να έχεις μαζί σου τουλάχιστον μια κούπα, ένα πιάτο, μαχαιροπήρουνο και κουτάλι. Αν αναρωτιέσαι πώς θα τα πλύνεις όλα αυτά, σύντομα θα διαπιστώσεις ότι η άμμος και το θαλασσινό νερό κάνουν θαύματα! Τέλος, μια ισοθερμική τσάντα είναι απαραίτητη για να διατηρείς τουλάχιστον το νερό σου δροσερό. Σημαντικό επίσης είναι ένα ανοιχτήρι για τις μπύρες και το κρασί σου.

Ωραία όλα αυτά – αλλά τι ακριβώς μαγειρεύουμε;

Αυτό εξαρτάται από τις μαγειρικές σου ικανότητες – ή των φίλων σου, ή του διπλανού σου στην παραλία. Αν στο σπίτι σου δεν μπορείς να βράσεις ούτε ένα αυγό, μην ξεκινήσεις να φτιάξεις μουσακά στο camping. Αν όμως υπάρχει κάποιος στην παρέα που έχει μεράκι για τη μαγειρική, μπορείτε εύκολα να φτιάξετε τα περισσότερα συνηθισμένα φαγητά.

Τα φαγητά που παίζουν συνήθως στο camping, είναι μακαρόνια με σάλτσα, μακαρόνια με τυρί, μακαρόνια με κιμά, μακαρόνια με τόνο… γενικώς τα μακαρόνια είναι από τα πιο εύκολα και γρήγορα γεύματα. Αν όμως η μαγειρική είναι το χόμπυ σου, ή απλά σιχαίνεσαι τα μακαρόνια, μπορείς να μαγειρέψεις σχεδόν τα πάντα – ακόμη και το μουσακά που λέγαμε. Εκτός από τις πολλές σαλάτες που μπορείς να φτιάξεις εύκολα και γρήγορα, άλλες συνηθισμένες επιλογές είναι μπριζόλες και μπιφτέκια. Αν αρέσουν στην παρέα, εμείς προτείνουμε και διάφορα λαδερά φαγητά, όπως αρακά η φακές. Τέλος, αν είσαι σε οργανωμένο camping και υπάρχει φούρνος, μπορείς πάντα να φτιάξεις γεμιστά, μπριαμ η κοτόπουλο με πατάτες. Βέβαια, αν ποτέ βρεθείς σε μέρος όπου ο κόσμος κατασκηνώνει για μήνες (όπως π.χ. η Γαύδος), θα διαπιστώσεις ότι ακόμη και σε ελεύθερο camping είναι δυνατόν να μαγειρέψεις όπως στο σπίτι σου, ίσως και καλύτερα. Διάθεση να υπάρχει και όλα γίνονται!

Προμήθειες

Ανάλογα με το βάρος που μπορείς – ή που θέλεις – να κουβαλήσεις, μερικές από τις καλύτερες προμήθειες που προτείνουμε να έχεις μαζί σου είναι οι εξής:

  • Τα μακαρόνια που λέγαμε
  • Παξιμάδια – σχεδόν παντού θα βρεις φέτα και ντομάτα, και ο ντάκος δεν παίζεται
  • Ρύζι
  • Φακές – δεν χρειάζονται μούλιασμα και βράζουν σχετικά γρήγορα
  • Λάδι
  • Αλάτι – πιπέρι – ρίγανη
  • Κύβους για ζωμό λαχανικών
  • Κονσέρβες τόνο, σαρδέλες, καλαμπόκι, φασόλια – δεν τις προτείνουμε για καθημερινή διατροφή, αλλά για το camping είναι ιδανικές
  • Βρασμένα αυγά – προσοχή, αν δεν έχεις ψυγείο αντέχουν για 1-2 μέρες το πολύ
  • Ξηρούς καρπούς
  • Φυστικοβούτυρο
  • Ταχίνι
  • Αποξηραμένα φρούτα
  • Δημητριακά πρωινού / μπάρες δημητριακών
  • Φρυγανιές
  • Μέλι
  • Καφέ – τσάι – ζάχαρη

Αν βέβαια έχεις αμάξι και δικό σου ψυγείο, μπορείς να φέρεις επιπλέον κάποια πράγματα όπως κρέατα, τυριά, φρούτα και λαχανικά, τα οποία φυσικά θα χρειαστεί να ξανααγοράσεις.

Και μια τελευταία συμβουλή

Ακούγεται αυτονόητο, αλλά δεν είναι: μην αφήνεις ποτέ ανοιχτές τις σακούλες σου με τα τρόφιμα. Το ιδανικό είναι να έχεις τάπερ που κλείνουν ερμητικά, ή να χρησιμοποιείς σακούλες που κλείνουν αεροστεγώς με σύστημα zip. Εναλλακτικά, προτείνουμε να βάζεις τα τρόφιμα σε σακούλες, να τις δένεις όσο καλύτερα μπορείς και να τις κρεμάς σε κάποιο δέντρο. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι τα μυρμήγκια έχουν την ικανότητα να περνάνε ακόμη και από τις μικρότερες τρύπες… αλλά εσύ τουλάχιστον θα έχεις κάνει ό,τι καλύτερο μπορείς. Τέλος, όσα τρόφιμα αλλοιώνονται εύκολα πρέπει οπωσδήποτε να διατηρούνται στο ψυγείο – αν δεν έχεις ψυγείο, απλά μοιράσου τα με τους διπλανούς σου.

Και να θυμάσαι – το φαγητό πάντα είναι νοστιμότερο στις διακοπές!