Αν είσαι τύπος της φύσης, θα σου αρέσει σίγουρα το βουνό και η πεζοπορία στο βουνό. Στη χώρα μας είμαστε τυχεροί από αυτήν την άποψη, γιατί έχουμε βουνά παντού. Ακόμη και εντός Αττικής υπάρχουν πολλές πεζοπορικές διαδρομές, όπως στον Υμηττό ή την Πάρνηθα. Φυσικά υπάρχουν και πολύ πιο απαιτητικά βουνά, όπως ο Όλυμπος ή η Γκιώνα. Αν σκέφτεσαι λοιπόν να ξεκινήσεις την πεζοπορία, ή έχεις πάει μερικές φορές και σου άρεσε, σίγουρα θα σε ενδιαφέρει το παρακάτω άρθρο.

Τι φυσική κατάσταση πρέπει να έχω;

Όπως και για κάθε αθλητική δραστηριότητα, για να κάνεις πεζοπορία στο βουνό είναι καλό να έχεις σχετικά καλή φυσική κατάσταση. Ακόμη όμως και αν είσαι άνθρωπος του καναπέ, η πεζοπορία είναι ίσως η καλύτερη δραστηριότητα για να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση σταδιακά. Θα ξεκινήσεις από μικρές διαδρομές, με ελάχιστη κλίση, και σιγά σιγά θα δεις ότι μπορείς να περπατήσεις όλο και περισσότερο, και σε πιο απότομες πλαγιές.

Αν έχεις προβλήματα υγείας, και ειδικότερα κάποιο πρόβλημα με τη μέση ή τα γόνατα, συζήτησέ το με το γιατρό σου – αν και οι περισσότεροι γιατροί προτείνουν πάντα το περπάτημα ως ελαφριά μορφή άσκησης, ακόμη και σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή.

Τι ακριβώς είναι πεζοπορία, και ποια η διαφορά hiking και trekking;

Η πεζοπορία είναι, ουσιαστικά, το περπάτημα για μια σχετικά μεγάλη απόσταση. Ο όρος χρησιμοποιείται συχνότερα για να υποδηλώσει το περπάτημα στη φύση, ή εν πάσει περιπτώσει με κάπως γρήγορο ρυθμό, σε μορφή άσκησης. Αν έχεις πάει στρατό, μπορεί να σου θυμίσει κάποιες ασκήσεις που έκανες. Κατά την πεζοπορία, χρησιμοποιείται ο όρος υψομετρική διαφορά, που υποδηλώνει τη διαφορά στο υψόμετρο από το σημείο που ξεκινάς ως το ψηλότερο σημείο που θα φτάσεις.

Σε ξενόγλωσσα sites, μπορεί να έχεις δει τους όρους hiking και trekking, οι οποίοι στη γλώσσα μας αποδίδονται συχνά και οι δύο με τον όρο «πεζοπορία». Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά.

Ο όρος «hiking» αναφέρεται σε πεζοπορία εκεί που υπάρχουν είτε δρόμοι, είτε ξεκάθαρα μονοπάτια, και σε αποστάσεις που μπορούν να καλυφθούν σε μερικές ώρες. Συνήθως η πεζοπορία τύπου hiking γίνεται σε ομαλό έδαφος, χωρίς μεγάλες υψομετρικές διαφορές, κι έτσι είναι προσιτή στον περισσότερο κόσμο. Αυτό θα το δεις να αναφέρεται συχνά και ως «απλή πεζοπορία».

Το «trekking» αντίθετα, υπονοεί αυξημένη σωματική δραστηριότητα γιατί οι διαδρομές που θα ακολουθήσεις δεν είναι τόσο ξεκάθαρες και έχουν μεγάλες υψομετρικές διαφορές. Είναι πιθανό να χρειαστείς πεζοπορικούς χάρτες και πυξίδα, καθώς επίσης και να σκαρφαλώσεις σε μέρη που δεν υπάρχουν μονοπάτια. Απαιτεί σχετικά καλή φυσική κατάσταση και αντοχή, και ενδέχεται να σε επηρεάσει ακόμη και ψυχολογικά αν η διαδρομή είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Προφανώς αν είσαι αρχάριος δεν είναι η ιδανική δραστηριότητα, αλλά σιγά – σιγά θα χτίσεις την αντοχή και τη μυική δύναμη που χρειάζεται και θα μπορείς να συμμετέχεις και σε δυσκολότερες πεζοπορίες. Αυτού του τύπου την πεζοπορία θα τη δεις να αναφέρεται και ως «ορεινή πεζοπορία».

Τέλος, υπάρχει και το mountaineering, η ορειβασία ή αλλιώς «ορειβατική πεζοπορία», για το οποίο απαιτείται εμπειρία σε ορεινές πεζοπορίες και καλή φυσική κατάσταση. Αυτό συνήθως γίνεται οργανωμένα από συλλόγους ή ορειβατικές ομάδες.

Τι χρειάζομαι για να ξεκινήσω;

Το απολύτως απαραίτητο εξάρτημα για τις βόλτες σου στο βουνό, είναι ένα ζευγάρι ποιοτικά παπούτσια πεζοπορίας. Δεν σου προτείνουμε με τίποτα αθλητικά παπούτσια, γιατί δεν κρατάνε το πόδι το ίδιο σωστά όπως τα εξειδικευμένα παπούτσια outdoors. Άσε που η χρήση τους στο βουνό θα τα φθείρει πολύ σύντομα.

Το τί θα φορέσεις, είναι επίσης αρκετά σημαντικό ανάλογα με τη διάρκεια της πεζοπορίας αλλά και με την εποχή του χρόνου. Εδώ θα βρεις αρκετές χρήσιμες συμβουλές για να κάνεις τις επιλογές σου για το καλοκαίρι. Όσον αφορά το χειμώνα, η λογική τύπου «layering», δηλαδή με ρούχα που φοριούνται το ένα πάνω από το άλλο, είναι η καλύτερη.

Αν κάνεις πεζοπορία συστηματικά, σκέψου την αγορά ενός ζευγαριού μπατόν. Ακόμη κι αν δεν έχεις κανένα πρόβλημα με τα γόνατα ή τη μέση σου, θα δεις ότι θα σε βοηθήσουν στην ισορροπία, ιδιαίτερα στην κάθοδο. Και όχι, η χρήση μπατόν δεν ενδείκνυται μόνο για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Αν έχεις κάποια παραπάνω κιλά, ή αν η φυσική σου κατάσταση δεν είναι τέλεια, στα προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Πεζοπορία στο Βουνό - Στα Βουνά Για να Βρεις την Υγειά Σου
Μπατόν 3 μερών

Δες  >>

Τέλος, απαραίτητος εξοπλισμός αν η βόλτα σου κρατήσει μερικές ώρες, είναι ένα σακίδιο ορειβασίας, όπου θα βάλεις τα απαραίτητα για την πεζοπορία σου, τα οποία θα σου παρουσιάσουμε παρακάτω.

Τι να πάρω μαζί μου;

Για μια σύντομη πεζοπορία, για παράδειγμα μια απογευματινή βόλτα στον Υμηττό, σου προτείνουμε να πάρεις μαζί σου ένα μπουκαλάκι νερό, και ένα μικρό σνακ. Αν όμως η βόλτα σου είναι για αρκετές ώρες, σου προτείνουμε να βάλεις στο σακίδιο σου τα εξής:

  • Νερό
  • Σνακ – καλές επιλογές για την πεζοπορία είναι τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα, οι μπάρες δημητριακών, τα βρασμένα αυγά, η σοκολάτα υγείας το χειμώνα
  • Τα κατάλληλα ρούχα για την εποχή – θυμήσου ότι στο βουνό έχει δροσιά, ανάλογα και με το υψόμετρο και την ώρα της μέρας
  • Καπέλο, αντιηλιακό και γυαλιά ηλίου
  • Τα μπατόν σου, αν χρησιμοποιείς
  • Ένα μίνι φαρμακείο με τα απαραίτητα, όπως βαμβάκι, οξυζενέ, μπεταντίν, χάνζαπλαστ, παυσίπονα
  • Έναν ελβετικό σουγιά ή άλλο πολυεργαλείο – μπορεί να σου χρειαστεί για κάτι που δε σκέφτηκες, όπως να επιδιορθώσεις τα γυαλιά σου
  • Ένα φακό, αν τυχόν καθυστερήσεις και σκοτεινιάσει – δεν είναι τόσο απίθανο όσο νομίζεις
  • Χαρτομάντηλα

Για πιο απαιτητικές και πολυήμερες πεζοπορίες μέσω συλλόγων, ο οδηγός σου θα σου δώσει πιο συγκεκριμένες οδηγίες.

Ωραία όλα αυτά – αλλά εγώ τι θα κερδίσω αν κάνω πεζοπορία;

Σε πρώτη φάση, θα απολαύσεις μερικές ώρες στη φύση και θα χαλαρώσεις – λίγο το’χεις; Επιπλέον, όπως λέγαμε και νωρίτερα, το περπάτημα είναι πολύ καλή άσκηση ανεξαρτήτως της φυσικής σου κατάστασης. Μάλιστα, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το περπάτημα είναι το νούμερο ένα αντικαταθλιπτικό, αν γίνεται συστηματικά και σε μορφή άσκησης, δηλαδή από 30 λεπτά και πάνω με σταθερό ρυθμό. Παράλληλα γυμνάζεσαι, και δεν αποκλείεται να χάσεις και βάρος αν πηγαίνεις για πεζοπορία συστηματικά. Υπάρχουν και διάφορα άλλα οφέλη για την υγεία, όπως ότι βοηθάει να ρίξεις την πίεση, ή ότι μπορεί να συντελέσει στο να κόψεις επιτέλους το τσιγάρο.

Το σκέφτομαι να δοκιμάσω, αλλά δεν έχω παρέα – τι κάνω;

Με μια απλή αναζήτηση στο facebook και στο internet γενικότερα, θα δεις ότι υπάρχουν άπειρες ομάδες και σύλλογοι που ασχολούνται με πεζοπορία.

Πολλές από αυτές τις ομάδες λειτουργούν εντελώς δωρεάν, οπότε μπορείς εύκολα να κάνεις μια δοκιμή. Άλλες ομάδες διοργανώνουν μονοήμερες ή και πολυήμερες αποδράσεις σε διάφορα μέρη, με χαμηλό γενικά κόστος, οπότε μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή σε κάτι τέτοιο.

Το πιο πιθανό είναι ότι θα βρεις νέες παρέες και μια νέα συναρπαστική δραστηριότητα για όλο το χρόνο.